Danse bort dysleksien?

«Lotta danser bort dysleksien» er overskriften til Hjemmets reportasje om Lotta Kinn Asmyrh (16). Det høres helt fantastisk ut, men virkeligheten er noe helt annet. Jeg har danset gjennom hele barndommen, er utdannet ballettdanser fra Kunsthøyskolen i Oslo og har jobbet som utøvende dansekunstner i flere år, men dysleksien er fortsatt godt forankret i kroppen.

IMG_1465.jpg

Dans består av utallige trinn og steg som skal utføres med presisjon. Det kreves styrke, balanse, koordinasjon, musikalitet og smidighet for å utføre ett dansesteg. I tillegg skal steget utføres med riktig plassering og retning i forhold til scenerommet og eventuelt andre som er på scenen. Studier antyder at evnen til koordinasjon er nært knyttet til leseevnen, men koordinasjonstrening vil ikke helbrede dysleksi. Derimot kan det stimulere til bedre konsentrasjonsevne, hukommelse og utholdenhet som kan ha en indirekte påvirkning for lese og skrivevansker. (Hansens 2009)

IMG_1463.jpg

Det som imponerer meg mest ved å lese reportasjen om Lotta, er hvordan hun håndterer dysleksien. Lotta, som bare er 16 år gammel, ser ikke på dysleksien som et nederlag. Det er kun ett handikap som gjør at hun må jobbe hardere enn andre for å oppnå resultater. Jeg gikk selv gjennom grunnskolen og videregående med en skam over å ha dysleksi. Jeg følte meg dum fordi jeg ikke fikk til det alle andre i klassen min fikk til. I motsetning til Lotta som prøver og prøver, så skjøv jeg leksene til side. Følelsen av nederlag var for stor, så jeg satset fullt og helt på dansen. Det var jo danser jeg skulle bli.

Når jeg tok valget om å forlate scenen for å bli motoren som står for danseproduksjonene, begynte jeg 25 år gammel på bachelor studiet Kultur og ledelse. For første gang i mitt liv besto arbeidslivet av å lese og skrive. Jeg kunne ikke lenger gjemme meg bak dansestegene. Jeg var livredd og hadde null selvtillit da jeg tok mine første steg på Handelshøyskolen BI. Tanken om at ingen ville jobbe sammen med meg fordi jeg hadde dysleksi, spant rundt i hodet mitt.

IMG_1450.jpg

Heldigvis tok jeg feil. Så målbevisst som jeg er, hoppet jeg i det og tok utfordringene på strak arm. Øvelse gjør mester. Selvtilliten steg i takt med prestasjonene. Karakterene rykket jevnt oppover gjennom studiet. Hele veien opp til toppkarakteren A. Etter hvert håndterte jeg studiehverdag så bra at jeg engasjerte meg i flere verv og etablerte Norges eneste frilanskompani i klassisk ballett To the Pointe Ballet Productions. I dag er jeg åpen om at jeg har dysleksi, skriver min egen blogg, og tar stadig fatt i nye utfordringer selv om det krever hardt arbeid innen lesing og skriving.

⇒ Har du eller ditt barn dysleksi? Ta kontakt med Dysleksiforbundet for mer informasjon og hjelp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s