En himmel full av ballettstjerner

Det er femte gang på rad familien Bjerke ser Verdensballetten på Møllerup Gods. I et helt år går vi å gleder oss til å se en utendørs gallaforestilling med ballettstjerner fra Royal Ballet i London, fiolinisten Charlie Siem og Danmarks fremste operasangere. Det er en helaftens opplevelse med piknik i parken og forestilling innrammet med Møllerups hovedhus og stjernehimmel.

IMG_6309.jpg
Lauren Cuthbertson og Xander Parish, pas de deux fra Tornerose

Dagen startet tidlig med forberedelser. Mamma organiserte pakkingen og pappa laget mat. I år var det grillspyd med kylling, svin og okse som sto på menyen. Jeg var ansvarlig for desserten og laget fruktspyd med smeltet sjokolade. I fjor var det mamma som humpet rundt på krykker og i år var det meg. Vårt sommerhus i Skødshoved, består av noen få trappetrinn, og det ene trappetrinnet inn til annekset klarte jeg selvfølgelig å snuble i, så jeg forstuet foten min og måtte tilbringe dagen på krykker. Til min store fortvilelse kunne jeg ikke løpe rundt med mitt tantebarn på 4 år. Men vi var like heldige i år som i fjor med å få hilse på Steven McRaes kone og deres datter som løp rundt på gressplenen etter såpebobler.

IMG_6306.jpg

Når roen hadde senket seg og Møllerup Gods nyrestaurerte klokke slo halv åtte, var det klar for Verdensballetten 2016. Årets program besto av pas de deux (duett) fra store balletter, moderne ballett, kjente arier og musikk av Grieg. Det er en unik opplevelse å se solistdansere fra flere av verdens største operahus opptre på en scene rammet inn av en himmel og Møllerup Gods. Skyene svever forbi. Vinden blåser så kjolene blafrer. Publikummet pakker seg inn tepper og varme jakker. Møllerups hovedhus blir tydeligere fremhevet når kvelden blir mørkere og lyskasterne sterkere. Klokken slår for hver time, uavhengig av hva som skjer på scenen.

IMG_6330.jpg
Charlie Siem

Operasanger Jens-Christian Wandt åpnet kvelden, og som konferansier bandt han kvelden sammen til en helaftens gallaforestilling. Ballettens første nummer var Lauren Cuthbertson og Xander Parish som fremførte min yndlings pas de deux fra tredje akt Tornerose, etterfulgt av fiolinist Charlie Siem som spilte musikk av Grieg. Iana Salenko og Marian Walter fremførte pas de deux fra La Paris. En ballett jeg aldri har sett før, som var myk og yndig. Operasangeren Andrea Pellegrini fremførte flere kjente arier og fikk et impulsivt (men planlagt) besøk fra publikummet, som kastet jakken for å synge en duett sammen med Andrea. Roberta Marquez og Federico Bonelli fremførte pas de deux fra La Bayadère.

Til min store begeistring avsluttet første akt med utdrag fra Chroma koreografert av Wayne McGregor til musikk av Joby Talbot. Mitt første besøk til London i 2010 så jeg The Royal Ballets sesongavslutning hvor de blant annet fremførte Chroma. Wayne er kjent for sitt unike bevegelsesspråk som har utallige tvister og rotasjoner samensatt med skarpe og myke bevegelser. Utdraget ble fremført av kunstnerisk leder Steven McRae, Xander Parish og Marcelino Sambé.

IMG_6339.jpg
Roberta Marquez og Federico Bonelli, pas de deux fra La Bayadère

Steven McRae åpnet andre akt med stepping. Det er imponerende å se en ballettdanser steppe. Kontrasten fra balletten hvor man skal løfte opp i senter til stepping hvor man skal slippe vekten ned er stor. Kristen McNally har tidligere koreografert for Verdensballetten ”Côte à côte”, som er skapt sammen med HKH Prins Henrik og lydkunstner Katrine Ring. I år koreograferte hun en moderne ballett pas de deux for Roberta Marquez og Marcelino Sambé. Andrea fremførte en ny arie akkompagnert av Charlie Siem, etterfulgt av Marcelino Sambé som fremførte soloen Berlin. Charlies vakreste innslag var Claude Debussy til ære for ofrene i Nice. Kveldens mest spenstige duett var Lauren Cuthberson og Federico Bonelli som fremførte utdrag fra Chroma og kveldens høydepunkt var finalenummeret pas de deux fra Don Quixote fremført av Steven og Iana Selenko.

IMG_6382.jpg
Iana Salenko og Steven McRae, pas de deux fra Don Quixote

Kvelden føles alltid så kort. Verdensballetten er så vakker, så jeg føler jeg kan sitte å se på i en evighet. Til neste år håper jeg solen skinner og at familien Bjerke er uten krykker.

IMG_6396.jpg
Kunstnere fra Verdensballetten 2016

Fun Facts:

  • Verdensballetten har turnert hver sommer siden 2008
  • Første Verdensballetten på Møllerup Gods var i 2012
  • Dronning Margrethe og Prinsgemal Henrik av Danmark så Verdensballetten på Møllerup Gods i 2013 – 2015.
  • I 2013 ble Johan Kobborg tildelt Ridderprisen av Dronning Margrethe og Prinsgemal Henrik
  • Anne Sophie og Stig Gamborg er fjerde generation på Møllerup Gods, og de var en av fire godseiere som ble frontet i tv-programmet Godsejerne på DR1

Les også blogginnlegget Verdensballetten på Møllerup Gods.

IMG_6325
Lauren Cuthbertson og Xander Parish, pas de deux fra Tornerose

IMG_6327

IMG_6390
Iana Salenko og Steven McRae, pas de deux fra Don Quixote

IMG_6391

 

En kommentar om “En himmel full av ballettstjerner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s