Hege Haagenrud: ”Use my body while it’s still young”

Skrevet for CODA 18. oktober 2015

Det første man hører i den mørke salen på scene 2 i Operaen er; ”Er du redd for å dø?”. Stemningen blir med en gang satt. Tung, mørk. I et rolig tempo blir det gradvis lysere. Vi ser fire kropper på scenen. Det er fire legendariske dansere i en alderen av 65 – 79 år. Tunge, slitne kroppen sitter der og ser utover salen. Skrøpelig og sårbar. Men koreograf Hege Haagenrud velger å ikke å la de fremtre som stakkarslige. Det er kun et tema som ligger til grunn, alderen. Hun iscenesetter de som sterke mennesker med en levende sjel.

Publikummer Marianne Haugli: Jeg var aldri i tvil om dansernes fysiske styrke. Jeg stolte helt på danserne. Jeg kjente på en respekt og jeg tror de kunne ha gjort hva som helst på scenen.

use my body plakat_Siv Ander Foto Siren Lauvdal
Foto: Siren Lauvdal

Haagenrud legger frem kontrasten mellom det å være ung og gammel. Gerard Lemaitre står naken på scenen og ser en film av seg selv fra hans yngre dager som danser. Turn out, spagaten, armbevegelsene. De ”er der” fortsatt. Det som ikke er der lenger er ungdommens utseende. Det er ikke akseptabelt for de eldre å være seksuelt aktiv forteller Siv Ander. En tankevekker. Hvorfor har vi slike fordommer, spør jeg meg selv? Vi segmenterer mennesker i grupper forteller Brian Toney. Så hører jeg lyden av en vakker stemme. Rebekka Karijord synger ”Use my body while it’s still young”. Danserne står på kanten av scenen og stirrer oss i øynene. Jeg kjenner klumpen i halsen. De står med hendene i været. Jeg får følelsen av at de ber om en hjelpende hånd. Tårene triller.

Publikummer Masja Abrahamsen: Det jeg liker med forestillingen er at den ”går så inn til beinet”. Hun har fått frem temaet så sårt, varmt og menneskelig. De var brutalt rå på det rene.

Publikummer Sunniva Lorentzen Kildal: Jeg synes det ble en sterk opplevelse da Toney sa at ”vi må skille oss fra kroppen, den er som en container”. Å få høre slike tanker gjorde inntrykk.

Forestillingen hadde urpremiere 17. oktober og ble vist i Operaen 19. og 20. oktober 2015.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s